3 produktów z

Maurten Białka

Twój wybór:

W 2015 roku Maurten sprawił, że żywienie sportowców stało się łatwiejsze do tolerowania. Formuła polegała na zamknięciu dużych stężeń węglowodanów w hydrożelach i odniosła taki sukces, że w ciągu roku najlepsi szwedzcy biegacze i niektórzy z czołowych maratończyków na świecie już czerpali energię z tej technologii Maurten podczas swoich treningów i zawodów.

Sportowcy zawsze mieli trudności z dostarczeniem sobie potrzebnej ilości energii. W latach 60. amerykańscy naukowcy odkryli, że picie roztworów węglowodanów poprawia wyniki sportowców. W ten sposób, mieszając węglowodany, sole i lemoniadę, narodził się pierwszy napój dla sportowców.

Ale roztwory węglowodanów mogą powodować problemy. Nasz żołądek zwykle nie toleruje wysokich stężeń cukru, co czasami powoduje powolne opróżnianie żołądka, powodując zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Maurten opracował nową gamę produktów z zakresu żywienia sportowego . Dzięki zastosowaniu technologii hydrożelowej opracował produkty energetyczne, bogate w węglowodany, które nasz organizm może tolerować.

Technologia hydrożelowa pozwoliła na nowo zdefiniować dziedzinę żywienia sportowców. Przede wszystkim z Drink Mix 160 i Drink Mix 320. Dwukrotnie więcej energii i około dwa razy tyle, ile wcześniej uważano za możliwe do tolerowania przez nasze organizmy, bez żadnych dodatków smakowych, ponieważ smak napojów pochodzi bezpośrednio z naturalnych składników, z których są zbudowane i wykonane z naturalnych składników, bez dodatku barwników i konserwantów.

Hydrożele mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, gdzie często wykorzystywane są jako zagęstniki i środki żelujące. Hydrożel to struktura oparta na biopolimerach i wodzie z drobnymi porami. Jest to trójwymiarowa sieć zdolna do zatrzymywania wody o wyglądzie i zachowaniu podobnym do gąbki.

W Maurten wymyślili, jak tworzyć hydrożele z naturalnych składników i udało im się wypełnić je najbardziej wydajnym źródłem energii na planecie: węglowodanami.

Hydrożele Drink Mix są wykonane z połączenia dwóch składników, alginianu, ekstrahowanego ze ścian komórkowych brunatnych alg morskich oraz pektyny, substancji występującej w jabłkach, cytrynach, marchwi i pomidorach, by wymienić tylko kilka produktów spożywczych. Te dwa błonniki pokarmowe są od dziesięcioleci stosowane w przemyśle spożywczym. Po połączeniu w odpowiednich warunkach alginian i pektyna tworzą hydrożel wrażliwy na pH.

Liczba elitarnych sportowców korzystających z technologii Maurten stale rośnie.


Kategorie powiązane z Maurten Białka